Thursday, October 7, 2010

Bondbönor...what?

Jag tänkte egentligen gör soppa på bondbönor. Sprang stan runt efter bondbönor. På torget på möllan pekade de på brytbönorna men den gick jag inte på. På hemköp hittade jag bara praktikanter som gömde sig bland hyllorna och de ryckte hjälplöst på axlarna och visste inget om bondbönor. Jag ville morra nåt om dagens ungdom men eftersom jag inte själv är säker på hur bondbönor ser ut så höll jag käft. Flickan på Mårtenstorget i Lund var vänlig nog att berätta att bondbönor mest finns en kort tid på sommaren. Vem kunde ana att det var sån säsongsmat vi höll på med här. Ramslök till ramslökssoppan vågade jag inte ens fråga om. Så jag suckade och la de recepten i högen "att göra nästa sommar".

Istället är det höst nu, det vet jag för jag fick blöta skor när jag var i Svedala idag. Så jag bestämde mig för nåt mysigare än bönsoppa, dvs fiskgryta med aioli. Det trevliga med den här rätten är ju just aiolin, jag har nämligen bestämt mig för att göra mer saker från grunden. Här ser ni grunden.

en aioli blir till

Vispvispvisp.
Och sen skalade jag ett ton räkor och kokade en buljong på skalen. Var väldigt nära spara krafset och hälla bort buljongen när jag silade. Det är ju oftast så man gör när man häller av kokvatten.

Och sist liksom börja om i grytan med fänkål, salladslök, fisk och buljong. Fänkål är ju så gott, jag tror jag skulle kunna leva på det. Om man fick aioli till. Denna aioli blev förresten kanske lite lös, den rann ner lite i fisksoppan, det är nog inte meningen.

Och där satt jag och mumsade i mig till lyxfällan-repris på tv3 sen. Sicken livstilsblogg detta är!

5 comments:

  1. Underbart skrivit Eva och maten den ser bra ut den med :) Bra jobbat!

    ReplyDelete
  2. Gött mos! Visst är aïloin så in i h-vete god? Jag är lite stolt över att jag uppfann denna rätt (med inspiration från andra såklart!)

    ReplyDelete
  3. jo just det...ta i lite mer olja nästa gång...tills den tjocknar...ska ändra på hemsidan oxå :S

    ReplyDelete
  4. Aha, det var MER olja som skulle i. Det kändes märkligt att ha i mer olja för en tjockare konsistens då den är ganska rinnig ju.

    Jag tar det nästa gång!

    ReplyDelete