Friday, October 29, 2010

Självgravat alltså...

Koriandergravad torskrygg alltså, ni hör ju hur modernt det låter. Jag har velat göra den här ända sen den dök upp, inte minst för att i framtida mat-samtal kunna slänga mig med saker som "jaså du gillar gravad lax? Ja, det är ju klassiskt, men själv har jag gått över på tosk. Koriandergravad torsk." eller "Ja, jag brukar ju såklart grava min fisk själv. Du skulle pröva det, det är ganska enkelt...". Eller nåt annat drygt.

Grava är att begrava i salt, socker och smaktillsats, enkelt uttryckt, allt enligt wikipedia. Och det gjorde jag, i en plastpåse. Såg inte i receptet vart den färska koriandern skulle vara så jag klippte ner lite av den också i påsen. Och sen in i kylskåpet.

Har hört nånstans att man ska trycka till lite när man gravar så jag la en ost ovanpå. Och sen fick det ligga i 24 timmar. Noga räknat fick det ligga ett halvt dygn till eftersom jag satt mitt i en pizzamiddag när de 24 timmarna var avklarade.
Ut kom detta.

Jag ska säga redan från början att det var torsken jag var mest intresserad av, senapssåsen lämnade jag åt sitt öde denna gång då jag inte är så förtjust i senap.
Och smaken på den gravade skapelsen då? Det var inte helt den sensationen jag hade förväntat mig. Inte helt. En ganska salt och fast klump fisk. Jag vet inte om man ska skölja av fisken lite, men den lilla bit jag stoppade i mig gav mig inget direkt begär efter resten. Dock så gillade jag smaken av koriandern som man kunde ana nånstans långt därborta.

2 comments:

  1. Hallå, du kör på i ett ruskigt tempo nu. Du får allt fixa såsen till, så ska du se att det blir bättre ;)
    Du har lyckats hitta ett typo "hackar man körvel", ska självklart vara koriander även i såsen. Bra spottat.

    ReplyDelete
  2. Ruskigt och ruskigt, jag vet inte jag.

    Ah, borde ha insett att det var fel. Tänkte väl snarare nåt i stil med att körvel och koriander var en schysst smakkombination.

    ReplyDelete